Virkade saker

Direktlänk till inlägg 6 november 2011

Julgran i luffarslöjd med virkade ornament

Av leena - 6 november 2011 15:22


Den här var rolig att göra. Luffarslöjd är jätteskoj att pyssla med och är inte så svårt. Om du inte har gjort luffarslöjd förut finns det många bra böcker att lära och få inspiration ifrån. En bok som jag kan rekommendera är Trådkonst av Gerd Mellberg och Sven Axner.

Min julgran med gjorde jag lite efter eget huvud och tog ungefär två dagar att göra inklusive virkningen, men i stora drag är det så här:


Du behöver tång och avbitartång, najtråd, (biltema har en bra prisvärd paket med 4 rullar) 1.5 mm tjock. Najtråd (Panduro) 1 mm och järntråd 0,7 mm. 1.5 mm-tråden blev basen till ställningen, stammen och grenarna: Klipp 9 st längd 70 cm, 5 st 60 cm långa och 15 st 50 cm långa. Se till att trådarna är raka.

Bunta ihopa alla 29 trådarna så att du har samma längd i "bottendelen", börja vira 1 mm tråden ca 15 cm ifrån här (den ovirade 15 cm ska bli basen sen.)  Vira ca 7 cm och vik ut 7 st kortaste trådar, denna blir grenarna längst ner, fortsätt att vira 22 trådar i 7 cm för stammen, vik ut 6 grenar, och sen 7 cm igen och vik ut 5 grenar, 7 cm och vik ut 5 grenar och till slut låt de resterande 4 grenarna stå upp. Se upp för ögonen under tiden du gör luffarslöjd, med så många ändar är det lätt att sticka sig i ögat så ett plus är att ha skyddsglasögon på och vik undan de långa "grenarna mot stammen så att det inte sticker ut.

Nu är stammen och grenarna färdiga.

För att få basen behövs det en liten skål  med en diameter på ca 12 cm eller någon annan form för att det blir den halvrunda formen.

Ta 0.7 mm tråden och börja att vira från basen nära stammen. vira sen runt tills du har ca 2-3 cm kvar av nedre basen.

Gör en cirkel av 1.5 mm tråden som är lika med diametern av din skål eller mall och trä den igenom längst ner till basen, ta tången och runda ändarna i basen så att cirkeln stannar kvar i läge. Justera grenens längd genom att klippa ner dem med avbitartången så att du får en triangel i profil. Runda små cirklar med tången i änden av grenarna.

Granen blir ca 50 cm hög.

PS. Släng resterna av metalltråden i metallåtervinningen, sopgubbarna tycker inte om att bli skadade av vassa trådar. DS.


   


De virkade ornamenten valde jag tre olika figurer: Stjärna, hjärta och blomma. Man kan använda restgarn eller som här Mini akryl från Järbo. Virkkrok 3 mm.


Stjärnan är samma som föregående inlägg "Små julstjärnor" fast med tillägg med hänge:


Varv 1. Virka 5 lm, 1 sm i första lm. = ring

Varv 2: Virka 3 lm, (första stolpen), 14 st runt ringen, 1 sm i tredje lm.

Varv 3: *5 lm, 1 fm i andra lm från kroken, 1 hst i nästa lm, 1 st i nästa lm, 1 dbst i sista lm, hoppa över två stolpar i ringen, 1 sm i nästa stolpe*, ( = stjärnudd ), upprepa * - * 4 ggr till, 1 sm i basen av första udden.

Sm till toppen av udd, 20 lm, sm i samma udd.

Fäst.


Färggranna blomman virkar du så här:


Ta färg 1:

Varv 1: 4 lm, 1 sm i första lm. = Ring
Varv 2: 6 fm, sm i nästa.
Varv 3:  *2 fm i fm*. Upprepa varv ut. Sm i nästa fm. = 12 fm

Byt till färg 2:

Varv 4: Börja i samma som sm, 1 lm *1 fm, 2 fm i nästa fm*, upprepa *-* varv ut.  = 18 fm

Varv 5: * 1 fm i 2 följande fm, 2 fm i nästa*. upprepa *-* varv ut. Sm i nästa fm. = 24 fm


Byt till färg 3:

Varv 6 Börja i samma som sm, 1 lm *1 fm i 3 följande fm, 2 fm i nästa fm*. Upprepa *-* varv ut. = 30 fm

Varv 7: *1 fm, 1 hst och 1 st i nästa fm, 1 dbst i nästa fm, 1 st och en hst i nästa fm, 1 fm i nästa fm*, upprepa *-* varv ut, 1 sm i första fm, 20 lm, 1 sm i samma som sm. Fäst. = 6 blomuddar + hänge.


 


Virkdiagrammet till hjärtat har du här:


 


Virka en hänge till hjärtan även här med 20 lm. 

Mycket nöje!!


 
 
Annika GW

Annika GW

9 november 2011 19:20

Väldigt dekorativt och fint det du har gjort! Luffarslöjd kanske inte direkt att jag vågar mig på, men jag ska nog testa att virka några hjärtan. / Annika

http://greitzan.blogspot.com

 
Lisa

Lisa

22 november 2011 20:47

Häftig som tusan ju! Otroligt kreativt.

http://www.brajulklappstips.se

 
research papers

research papers

13 december 2011 14:54

As for me I find such kind of decorations as really very beautiful!

http://iresearchpapers.com

 
Pysselfarmor

Pysselfarmor

2 januari 2012 17:34

Vill börja med att önska dig god fortsättning på 2012!
Jag började virka dina fina rosrutor sommaren 2010, men inte 17 är jag klar ;-)) NU ska jag göra klar dem....

Och så vill jag berätta att jag gör reklam för dina fina saker och mönster på min blogg. Jag har lånat dina bilder, men talar tydligt om att det är dina saker och dina bilder och länkar även till dig.

Dessutom har jag digitala anslagstavlor - Pinterest - där jag har en kategori som heter From Scandinavia - not in english där jag länkat till dina mönster. Jag tror att du kommer att få många besök från USA m fl engelsk talande länder. Jag ser att det är flera som har sagt att de gillar dina mönster och har även "repinnat" om länken till dig...fastän beskrivningen är på svenska! Men det kanske är svensktalande - vad vet jag.
Här är länk dit
http://pinterest.com/pysselfarmor/from-scandinavia-not-in-english/

Hur som så vill jag bara tala om detta och jag hoppas att det är okey för dig. Annars säger du bara till så tar jag bort alltihop. Men det vore synd för det är så otroligt fina saker du har gjort så det borde fler få chans att upptäcka.

http://pysselfarmor.bloggplatsen.se

 
spices of madurai

spices of madurai

28 januari 2013 14:00

Nice article. thanks for sharing..

http://tonedealings.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av leena - 12 juli 2015 14:56

Hej bloggläsare!   Har varit borta ett tag från bloggen ett tag men tänkte ta upp den igen så smått fram till hösten. Får be även ursäkt till alla som jag inte har svarat men nu när jag lyckats hitta lösenordet till bloggen så kommer det att bli ...

Av leena - 19 februari 2012 15:58


Har fått ett par frågor var man kan hitta DMC virkgarn. Här kommer ett par länkar på butik som jag har hittat ute på webben:   http://www.torgstenen.se/dmc-virkgarn-1351.html (Har inte personligen handlat i denna webbutik).   http://www.garnl...

Av leena - 19 februari 2012 15:16

Är inne med shabby shic och försöker inreda hemma med både spets och gammalt. En liten fin virkad brudkrona ville jag virka och hittade en bra mönster i en äldre virktidning. Har ändrat om något på toppen eftersom tyckte att det blev så glest. Men hå...

Av leena - 5 februari 2012 13:37

Önskar en god fortsättning på nya året 2012 för Er alla som läser denna blogg. Har tagit en välbehövlig "semester" från bloggen för att ladda upp kreativiteten, men nu är jag tillbaka igen med full pysselkraft. Tack Pysselfarmor för all reklam du h...

Av leena - 31 oktober 2011 14:13

    Julen närmar sig och jag har satt igång med lite pyssel för juldekorationen hemma. De här småstjärnorna är lätta och snabba att virka. Stjärnorna går ju använda i all möjlig julpyntning: till julgranen, som girlang, smyckning till middagsbor...

Presentation

Senaste inläggen

Fråga mig

14 besvarade frågor

Gilla bloggen på facebook

Omröstning

Vilket av följande virkmönster skulle du vilja att det fanns på Virkade Saker-bloggen.
 Dukar
 Spets
 Mattor
 Kläder
 Väskor
 Halsdukar, handskar, mössor, strumpor
 Amigurumi
 Irländsk virkning
 Köksaccessoar
 Prydnadssaker
 Gardiner
 Filtar, överkast
 Smycken
 Övrigt

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Youtube - Virkning

Visitors


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se