Virkade saker

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2011

Husmodern rådgivare - virkad barnsocka

Av leena - 31 augusti 2011 12:55


Gamla böcker med råd och tips är inte att förakta. Plockade fram denna bok från min bokhylla och här kommer det en litet axplock utav Husmoderns rådgivare från 1924:


 


Filmjölk: Ett utmärkt universalmedel bl a mot
- gulnande textilier; Lakan mm som har blivit gulnade i kanten kan läggas i surmjölk (= filmjölk) över natten och sedan tvättas med vanlig tvållösning (= tvättmedel.)

- Filmjölk lär ha en god verkan mot mögelfläckar; Låt plagget ligga några dagar i filmjölk. Efter tvättning och sköljning lägges plaggen att bleka i solen.



Citron: Kan användas bl a som
- rostfläcksborttagare på textil; Fläckarna bestryks med citronsaft blandat med salt, sköljes och få torka.

- blankmedel för kopparkärl; En halv urkramad citron doppad i salt är ett bra medel att blanka koppar med.



Ägggula: Denna dundermedel är en riktig skarpmedel mot kaffefläckar
- Kaffefläckar ska tydligen försvinna med en uppvispad äggula med lite ljumt vatten som man tvättar bort fläcken med. Om fläckarna är gamla ska man ta några droppar sprit.


Ättika är bra till mycket:
Kaffe och tekannor av metall: om man har fått en bottensats, löses den upp med vanlig ättika som får stå i ett par timmar, varefter noga sköljes med först kallt sedan varmt vatten.

 

Teblad istället för dammsugning
- Förbrukade teblad tillvaratages och torkas, fuktade användas de sedan att strö ut över yllemattor, som skola sopas. Bladen ta åt sig dammet vid sopningen.

 

Vita bönor som tvättmedel
- 1 kg torra vita bönor kokas, tills de blir mjuka i 6 liter vatten. Vattnet silas och får svalna. Man kan koka upp samma bönor ännu en gång. Bönvatten är utmärkt att tvätta siden och ömtåliga bomullstyger i.

 

Vetemjöl som lättare stärkmedel
- 1/4 kg vetemjöl röres med 1/2 liter kallt vatten. Detta blandas med 1 liter varmt vatten och alltsammans kokas upp. Därefter spädes med kallt vatten, tills man får blandningen lagom varpå den silas upp. Något av denna blandning hälles i sista sköljningen för att ge styrsel åt gardiner, tyll, spetsar, siden, chiffon mm.


Till sist ett axplock om virkning från denna bok:


 



Virkad barnsocka



"Uppläggningen består av 9 luftmaskor. Virka vanliga maskor (fasta maskor) runt dessa. d. v. s. på ömse sidor om uppläggningen, och öka en maska i vardera ända, tills maskorna runt om bli 26. Fortsätt utan att öka, tills varven bli 12. Lämna 4 maskor fria ovanpå foten och virka sedan toffelvirkning (vanliga maskor som tas i bortre delen av förgående varvs maskor) fram och tillbaka 10 varv, varefter hälen virkas ihop. Virka nu runt fotöppningen ett varv med vanliga maskor och sedan ett varv 1 stolpe, 1 luftmaska, 1 stolpe, 1 luftmaska osv tills varvet består av 18 hål. Virka därpå de följande varven runt med 1 vanlig, 1 luftmaska, 1 vanlig, 1 luftmaska osv alltid med nedertag om hela luftmaskan i föregående varv, tills skaftet på sockan blir av önskad längd. Det avslutas med picotuddar. En snodd av garnet eller ett sidenband av samma färg trädes i hålraden att knytas om fotleden."



Vilken virkkrok eller garn de har använt till barnsockan framkommer inte.


 
 
kamagra

kamagra

4 april 2013 15:26

Socks are so cute) You are very well knit

http://www.kamitio.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av leena - 12 juli 2015 14:56

Hej bloggläsare!   Har varit borta ett tag från bloggen ett tag men tänkte ta upp den igen så smått fram till hösten. Får be även ursäkt till alla som jag inte har svarat men nu när jag lyckats hitta lösenordet till bloggen så kommer det att bli ...

Av leena - 19 februari 2012 15:58


Har fått ett par frågor var man kan hitta DMC virkgarn. Här kommer ett par länkar på butik som jag har hittat ute på webben:   http://www.torgstenen.se/dmc-virkgarn-1351.html (Har inte personligen handlat i denna webbutik).   http://www.garnl...

Av leena - 19 februari 2012 15:16

Är inne med shabby shic och försöker inreda hemma med både spets och gammalt. En liten fin virkad brudkrona ville jag virka och hittade en bra mönster i en äldre virktidning. Har ändrat om något på toppen eftersom tyckte att det blev så glest. Men hå...

Av leena - 5 februari 2012 13:37

Önskar en god fortsättning på nya året 2012 för Er alla som läser denna blogg. Har tagit en välbehövlig "semester" från bloggen för att ladda upp kreativiteten, men nu är jag tillbaka igen med full pysselkraft. Tack Pysselfarmor för all reklam du h...

Av leena - 6 november 2011 15:22

  Den här var rolig att göra. Luffarslöjd är jätteskoj att pyssla med och är inte så svårt. Om du inte har gjort luffarslöjd förut finns det många bra böcker att lära och få inspiration ifrån. En bok som jag kan rekommendera är Trådkonst av Gerd...

Presentation

Senaste inläggen

Fråga mig

14 besvarade frågor

Gilla bloggen på facebook

Omröstning

Vilket av följande virkmönster skulle du vilja att det fanns på Virkade Saker-bloggen.
 Dukar
 Spets
 Mattor
 Kläder
 Väskor
 Halsdukar, handskar, mössor, strumpor
 Amigurumi
 Irländsk virkning
 Köksaccessoar
 Prydnadssaker
 Gardiner
 Filtar, överkast
 Smycken
 Övrigt

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Youtube - Virkning

Visitors


Skapa flashcards